Blog

Cyberclaim: Cyberdiefstal: Groothandel

Wat is er gebeurd?

 

 

 

Een chauffeur vindt aan de ingang van het bedrijf een USB stick op de grond. Als goede werknemer geeft hij deze aan zijn diensthoofd, die het nietsvermoedend in zijn pc stopt om te achterhalen van wie deze is. De USB stick ziet er leeg uit.

Maar de schijn bedriegt want toch bevat deze data. Een verborgen virus!

 

Het virus verspreid zich vanaf het moment dat de USB stick in de computer wordt gestopt. Zodra het zich in het netwerk heeft genesteld, neemt het contact op met de hacker.

De hacker ziet dat hij toegang heeft tot het logistiek en leveringssysteem, en begint de inventaris af te speuren. Zodra hij gevonden heeft wat hij wil, plant hij een levering in ter waarde van 14.000 euro.

De magazijncomputer krijgt ‘s avonds melding om de gevraagde goederen te verzamelen en op paletten te laden. In de vroege ochtend is de vrachtwagen met de goederen al op pad naar de door de hacker toegewezen bestemming.

Pas een week later ontdekt de boekhouding dat er iets mis is met deze levering. Er zijn enkele tekenen:

  • Er is geen betaling binnen gekomen voor de bestelling
  • Het bedrijf waar de levering aan gericht is, is volledig onbekend binnen het bedrijf
  • De ingegeven contactgegevens leveren niets op

Er wordt een grondig intern onderzoek opgestart om de dader te vinden. Na 2 weken wordt interne fout uitgesloten en is het nog steeds niet duidelijk wat de effectieve oorzaak is.

3 maanden na het oorspronkelijke incident, krijgt de magazijncomputer weer een melding om een levering samen te stellen voor een nieuwe klant. Dit maal gaat er een belletje rinkelen bij de verantwoordelijke. Hij vraagt meteen bij de boekhouding na of ze deze onderneming kennen. Het antwoord is snel en duidelijk: “Neen, onbekend. De levering zeker niet uitvoeren!”

Ze beseffen dat het antwoord in de computer moet zitten. Er wordt een IT bedrijf ingezet om het uit te pluizen. 3 dagen later weten ze de indringer te isoleren en op te ruimen. De hacker heeft zijn sporen goed weten te verbergen en is jammer genoeg met de buit weten te ontkomen.

Kostenplaatje:

  • Forensische dienst: 5.000 euro
  • Opschonen systemen: 2.900 euro
  • Diefstal van goederen: 14.000 euro

Totale kost: 21.900 euro

Volg ons

linkedin facebook twitter  email

Contacteer ons

Heeft u vragen over uw contract, uw factuur of wenst u informatie over onze producten en diensten? Vul dan hier even het contactformulier in. Wij bezorgen u zo snel mogelijk een antwoord.

Contacteer ons

Offerte

Indien u geïnteresseerd bent in een CyberCrime polis, kunt u hier online een offerte aanvragen. U hoeft slechts enkele basis gegevens te verstrekken, en wij doen de rest.

 

Bereken nu