Blog

CYBERCLAIM: Hacking Telefoonsysteem: Callcenter

Wat is er gebeurd?

 

 

 

Een medewerker krijgt in zijn mailbox een melding van Adobe, met de vraag om een update voor PDF-Reader te downloaden. De medewerker klikt plichtsgetrouw op de link van de website. Dit brengt hem naar een exacte kopie van de echte Adobe website.

 

 

Wanneer de medewerker op de downloadknop druk, download deze een virus vermomd als de Adobe-installer. Buiten dat de URL van deze website een extra / heeft tegenover de echte, is niets dat wijst op een valstrik. Na het installeren van de update gaat het virus meteen op zoek naar de modem en kaapt het VoIP systeem.
...

Na sluitingstijd slaat het virus toe en activeert het zijn functie als doorschakelingssysteem. Er beginnen meteen verschillende telefoonlijnen binnen te komen om misbruik te maken van de gekaapte modem. Deze bellen naar allerlei dure lange afstands- en betaallijnen. Allemaal op kosten van het gekaapte bedrijf.

Na een kwartier schakelt de telecomprovider de modem uit vanwege het plotse hoge gebruik. Op 15 minuten zijn er 3.700 niet traceerbare telefoontjes door het systeem gegaan. Goed voor 18.136 belminuten.

De provider stuurt de volgende dag een automatische mail naar het callcenter. Hierin staat dat de telefoonlijn is afgesloten nadat er een enorm gebruik op zeer korte termijn is geregistreerd de avond voordien. Daarbij komt dat ze meteen de gemaakte rekening moeten vergoeden, willen ze terug operationeel komen...

Een extern IT specialist kan al vrij snel de oorzaak achterhalen en schoont het systeem op. De telefoonrekening blijft echter wel voor de slachtoffers. 

Kostenplaatje:
- Forensische dienst: 700 euro
- Opschonen systemen: 900 euro
- Telefoonrekening: 29.000
Totale kost: 30.600 euro

Volg ons

linkedin facebook twitter  email

Contacteer ons

Heeft u vragen over uw contract, uw factuur of wenst u informatie over onze producten en diensten? Vul dan hier even het contactformulier in. Wij bezorgen u zo snel mogelijk een antwoord.

Contacteer ons

Offerte

Indien u geïnteresseerd bent in een CyberCrime polis, kunt u hier online een offerte aanvragen. U hoeft slechts enkele basis gegevens te verstrekken, en wij doen de rest.

 

Bereken nu