Blog

Cyberrisks anno 2022

Cyberrisico's pieken ook in 2022.  Als bedrijfsleider blijf je maar beter alert.  In deze blog staan we even stil bij nieuwe trends.

En helpen we je op weg bij noodzakelijke investeringskeuzes in preventie.  Tools zijn goed, maar zet ook in op je sterkste schakel: de mens.  Doe je dat niet, dan worden of blijven ook jouw  medewerkers de zwakste schakel van je bedrijf.

In 2021 steeg het aantal geregistreerde cyberincidenten met 50% tov het jaar doordien !  (bekijk deze grafiek!)

Wie dacht dat daarmee een piek was bereikt, kreeg de voorbije weken een harde confrontatie met de realiteit want de stijging zet zich ook dit jaar onverminderd voort.

De reden is zou oud als de straat : er is belachelijk gemakkelijk en ontichelijk veel geld mee te verdienen.

Onderzoek leert dat in 2021 alleen niet minder dan 12,3 miljard euro aan cryptogeld aan criminaliteit kan worden gelinkt!

Onderstaande grafiek toont wel een boeiende 'shift' in de manieren waarop dit geld werd buitgemaakt : in 2020 ging het vooral om ransomware, in 2021 maakten scams & echte crypto-diefstal hun opkomst. In deze boeiende blogpost zoomt Cybercrimeinfo.nl dieper in op dit topic 

 Crimineel crypto-geld naar oorsprong en per jaar

 

Het probleem van malware is echter niet van de baan.  Het brengt immers mooi op !  En dus investeren criminelen in steeds nieuwere en betere malware varianten.  Te vaak gaan bedrijven ervan uit dat malware minder speelt in versleutelde connecties. Het omgekeerde is waar : in Q3 van 2021 steeg het aantal malware-aanvallen via versleutelde verbindingen van 31,6% tot een waanzinnige 47% !  In deze bijdrage op belgiumcloud.com worden deze en andere malware-trends meer in detail toegelicht.

Bedrijfsleiders maken zich terecht zorgen over deze relatief nieuwe maar explosief-groeiende dreiging voor hun investeringen & continuïteit.  Dat blijkt ook uit de nieuwste Allianz Risk Barometer 2022 waarin bedrijfsleiders cyberrisico's  opnieuw benoemden als het-nummer-1-risico waarvoor ze hun slaap laten.  Meer nog : Cyberrisico's staan zowel op de eerste plaats op GLOBAL vlak alsook binnen EUROPA als binnen BELGIË !

 

VERHOOG JE WEERBAARHEID !

 

 

Wanneer je als bedrijfsleider nadenkt over investeringen in preventie, dan is het slim om ook volgende oplijsting eens te maken :

  1. Verbetering van je Technische Firewall
  2. Versterking van je Menselijke Firewall

Dat is niet enkel een andere manier om naar preventie te kijken, het is ook een slimme manier !

Investeren in technische partnerships en tools...dat is genoegzaam bekend.  En gelukkig zien we investeringen daarin ook fors stijgen.  Maar investeren in cyberveiligheid mag niet worden verengd tot een assortiment van IT-tools.

Investeren in een hoger cyberbewustzijn en minder naiviteit bij je medewerkers is minstens zo belangrijk.  Dergelijke investeringen maken van je medewerkers een sterke first-line-of defense.  Als zij een malafide link als dusdanig herkennen en er niet op klikken, dan heb je geen tool nodig om de gevolgen in te dijken. 

Uit een bevraging van Data News blijkt dat 7 op 10 managers zich ernstig zorgen maken en het gedrag van hun werknemers als een dreiging beschouwen voor bedrijfsdata.  Of nog : men vreest dat werknemers bedrijfsdata lekken aan criminelen  Onbedoeld. Maar geen enkele tool kan dit voorkomen.


Maak dus dringend werk van een verhoogde werknemersbetrokkenheid.   Zonder hen lukt het immers niet !

 • Neem hen mee in het verhaal.
 • Zorg voor duidelijke procedures 
 • Stel een verantwoordelijke aan zodat de werknemers weten bij wie ze terecht kunnen
  • als ze twijfelen aan de echtheid van een e-mail.
  • wanneer ze onzeker zijn omtrent een bepaalde vraag om informatie 
 • Train ze: een user awareness cursus werpt zeker zijn vruchten af.   Phishing-training-tools zijn erg betaalbaar en helpen je medewerkers om dergelijke mails te herkennen.
 • Implementeer vandaag nog 2-Factor authentication.
 • Zorg voor een goed doordacht wachtwoordbeleid.

 

 

Zorg voor een Plan B

 

 

Preventie is steeds stap 1. Maar net als voor andere grote risico’s die je niet 100% kan vermijden is het logisch en slim om restrisico’s te verzekeren. Of minstens deze verzekeringspiste eens grondig te verkennen.


De verzekeringsoplossingen van CyberContract bieden meer dan wat verzekeringsdekkingen. Allemaal zijn ze uitgebreid met een 24/7 ondersteuning door Belgische professionals in IT forensics en wetgeving. Zo ben je zeker van directe steun als jouw bedrijf onder vuur ligt. En zijn wij een belangrijk deel van jouw plan B.

En de kostprijs? Die valt meestal reuze mee. Bereken je persoonlijke offerte online...op onze site of via een van onze gespecialiseerde partner-makelaars.

 

 

 

 

 

 

Volg ons

linkedin facebook twitter  email

Contacteer ons

Heeft u vragen over uw contract, uw factuur of wenst u informatie over onze producten en diensten? Vul dan hier even het contactformulier in. Wij bezorgen u zo snel mogelijk een antwoord.

Contacteer ons

Offerte

Indien u geïnteresseerd bent in een CyberCrime polis, kunt u hier online een offerte aanvragen. U hoeft slechts enkele basis gegevens te verstrekken, en wij doen de rest.

 

Bereken nu