De economische impact van cybercriminaliteit

Het 'Center for Strategic and International Studies' (CSIS) heeft samen met virusbestrijder McAfee een rapport uitgebracht dat een beeld geeft van de wereldwijde economische kost verbonden aan cybercriminaliteit. Zij komen tot een ontstellend hoog bedrag van 545 miljard dollar! Enkele andere cijfers uit het rapport zijn al even onrustwekkend. Dit is bijvoorbeeld de dagelijkse cybercriminaliteit activiteit op het internet:

 • 80 miljard kwaadaardige scans (hackers op zoek naar gaten in beveiliging)
 • 300.000 nieuwe malware
 • 33.000 phising aanvallen
 • 4.000 ransomware aanvallen
 • 780.000 database records verloren als gevolg van hacking

 

 

Cybercrime is onvermoeibaar, blijft maar toenemen en het is onwaarschijnlijk dat het snel zal stoppen. Het is gewoon te gemakkelijk en te lucratief. En daarbij komt nog dat de kans om gepakt te worden, zeer klein is. Cybercriminelen zijn vaak ook zeer goed georganiseerd en even goed uitgerust als high-tech bedrijven. En omdat veel eindgebruikers zelfs de meest basisbescherminsmaatregelen niet toepassen, is het ook heel gemakkelijk voor hen om hun misdaden te begaan.

De onderzoekers keken naar verschillende soorten van verlies door cybercriminaliteit:

 • Verlies van confidentiële informatie en intellectuele eigendom
 • Online fraude en financiële misdaad als gevolg van identiteitsdiefstal
 • Financiële manipulatie door gebruik te maken van voorkennis
 • Opportuniteitskost, als gevolg van onderbreking in productie of diensten en verminderd vertrouwen in online transacties. Hier hoort bijvoorbeeld de kost van ransomware bij.
 • De kost van beveiliging, inclusief cyberverzekering
 • Imagoschade

Een gelijkaardig onderzoek in 2014 gaf een kost tussen 345 en 445 miljard dollar. De kost van cybercrime zit dus duidelijk in een stijgende lijn. Vandaar ook de titel van het rapport "Economic Impact of Cybercrime — No Slowing Down"

Een belangrijke methode van cybercriminelen blijft ransomware. Het aantal ransomwareaanvallen blijft ook toenemen. Dit heeft te maken met het gemak waarmee de aanvallen kunnen georganiseerd worden. Er bestaan op het 'dark web' al meer dan 6.000 verschillende criminele webwinkels, waar wel 45.000 verschillende soorten ransomware producten worden aangeboden. Hackers kunnen vanaf enkele dollars al aan de slag, maar er zijn ook full-service pakketten te koop.

Lees het volledige verslag hier

 

Disclaimer: Deze tekst heeft louter als doel een facet van de inhoud van de dekking op een beknopte manier toe te lichten.  Deze tekst doet geen afbreuk aan de specifieke waarborgbeperkingen, uitsluitingen, vrijstellingen en wachttijden, of enig ander gedeelte van de algemene en bijzondere voorwaarden van de polissen c.q. het verzekeringscontract dat u eventueel via ons onderschreven hebt.  Uiteraard zal er ook nooit uitgekeerd worden tot boven de contractueel verzekerde bedragen.  In het algemeen kunnen aan deze tekst geen rechten ontleend worden noch lastens CyberContract, noch lastens de verzekeraars, noch lastens de verdelende makelaars, noch lastens de dienstverleners en/of andere samenwerkende partners.


Reacties
(Gaarne inloggen of registreren om te reageren)

Volg ons

linkedin facebook twitter  email

Contacteer ons

Heeft u vragen over uw contract, uw factuur of wenst u informatie over onze producten en diensten? Vul dan hier even het contactformulier in. Wij bezorgen u zo snel mogelijk een antwoord.

Contacteer ons

Offerte

Indien u geïnteresseerd bent in een CyberCrime polis, kunt u hier online een offerte aanvragen. U hoeft slechts enkele basis gegevens te verstrekken, en wij doen de rest.

 

Bereken nu