Moeten we paranoïa worden ?

Cybercriminaliteit haalt elke dag de kranten....alles en idereen is een doelwit.  Moeten we paranoïa worden?  

Neen...dat bent u offline ook niet, maar u past uw gedrag wel aan...

UptoYou

Tijdens een erg geslaagde en interactieve informatie-avond voor de Lions Club van Hoogstraten ontspon zich een terugkerende discussie over "vertrouwen" en "paranoïa".

"Een wereld zonder vertrouwen in mensen...dat is simpelweg een verschrikkelijke wereld om in te leven", zo werd terecht gesteld door enkele aanwezigen.  Inderdaad.  Leven zonder vertrouwen is simpelweg niet "voluit leven".  Paranoïa werkt immers zelf-versterkend.  En ook dat is waar.  

Ik botste gisteren op een bijzonder boeiend filmpje dat sociale engineering op een schitterende manier in beeld brengt....en dat enkele schitterende elementen toevoegt aan dit debat.

Geïnspireerd op dit filmpje, werkten wij volgende parallel uit tussen hoe je je vandaag in de èchte wereld gedraagt (offline dus) en hoe dit ons kan helpen in de online wereld.

 

In de online wereld zijn er risico’s....maar die zijn er in de offline wereld ook.  Heel veel zelfs.  Open youtube en typ "moord"  of "overval"...je vindt miljoenen resultaten. Of zoek naar "martial arts grootmeester"...en je vindt beeldmateriaal van mensen met onwaarschijnlijke gevechtstechnieken waar u het nooit van kan halen in een gevecht. Net zo min als u in de online wereld kan winnen van een hacker.

En toch leeft u offline voluit...komt u elke dag buiten en bent u niet paranoïde. Maar dat wil niet zeggen dat u offline geen aangepast gedrag vertoont.

 • U neemt niet AL uw geld mee, maar slechts een deel.  De rest plaats u op een bankrekening.
 • U vermijdt bepaalde straten / wijken/ dorpen / steden / landen.  
 • U vermijdt nachtelijke wandelingen door bepaalde parken.
 • U heeft een slot op uw deuren en ramen, mogelijk aangevuld met een alarm
 • En tenslotte : u verzekert de belangrijkste stukken van uw vermogen tegen diefstal en vandalisme (uw wagen, uw inboedel thuis, kunstwerken, ...)

Dit is wat u ook online zou moeten doen...dat heeft dus weinig met paranoïa te maken.

 • Vermijd bepaalde sites.  
 • Klik niet op elke link.  
 • Loop niet te koop met uw rijkdom en uw data...en beveilig ze preventief.
 • Zorg voor sterke wachtwoorden.  
 • Praat hierover met uw medewerkers en vertel hen dat u ook van hen een aangepast online gedrag verwacht.
 • En tenslotte....verzeker uw belangrijkste assets zodat u in geval van tegenslag toch verder kan.

Speciaal voor u ontwikkelden wij 2 online modules zodat u hier snel mee aan de slag kan : 

 1. Doe de Cybertest en ontdek waar u kan & moet bijsturen op vlak van beleid en preventie.  Deze test kost u slechts 15 minuten en geeft u een ècht bruikbaar rapport, gebaseerd op de uitgangspunten van de Belgian Cyber Security Guide.  De gegevens die u ingeeft mogen door ons uitsluitend voor statistische doeleinden worden gebruikt.
 2. Bereken zelf hoeveel onze cyberverzekering zou kosten voor uw bedrijf !  U kan dit online doen op onze site of via een van onze partners !

 

Disclaimer: Deze tekst heeft louter als doel een facet van de inhoud van de dekking op een beknopte manier toe te lichten.  Deze tekst doet geen afbreuk aan de specifieke waarborgbeperkingen, uitsluitingen, vrijstellingen en wachttijden, of enig ander gedeelte van de algemene en bijzondere voorwaarden van de polissen c.q. het verzekeringscontract dat u eventueel via ons onderschreven hebt.  Uiteraard zal er ook nooit uitgekeerd worden tot boven de contractueel verzekerde bedragen.  In het algemeen kunnen aan deze tekst geen rechten ontleend worden noch lastens CyberContract, noch lastens de verzekeraars, noch lastens de verdelende makelaars, noch lastens de dienstverleners en/of andere samenwerkende partners.


Reacties
(Gaarne inloggen of registreren om te reageren)

Volg ons

linkedin facebook twitter  email

Contacteer ons

Heeft u vragen over uw contract, uw factuur of wenst u informatie over onze producten en diensten? Vul dan hier even het contactformulier in. Wij bezorgen u zo snel mogelijk een antwoord.

Contacteer ons

Offerte

Indien u geïnteresseerd bent in een CyberCrime polis, kunt u hier online een offerte aanvragen. U hoeft slechts enkele basis gegevens te verstrekken, en wij doen de rest.

 

Bereken nu